Guide: Sådan fanger du flere havørreder på kysten

Havørreder er kystfiskernes fortrukne flidspræmie. Du kan fange den eftertragtede fisk overalt langs de danske kyster, men for at gøre jagten på sølvtøjet nemmere for dig, har vi herunder samlet de bedste tips og tricks til, hvordan man fanger flere havørreder på kysten.

Det er ikke nemt at fange havørreder – lad os slå det fast med det samme. Ja, faktisk fanger kystfiskere i gennemsnit kun 0,24 fisk pr. time, de fisker, viser tal fra DTU Aquas Fangstjournalen fra 2016-2019 – altså én fisk hver fjerde time.

Det kræver tålmodighed og ærgerrighed at være dansk kystfisker. Det er der ikke nogen tvivl om. Jeg tror dog på, at du med lidt grundlæggende viden om havørreder og deres levesteder kan fange flere fisk og dermed få flere positive oplevelser langs de danske kyster.

Hvor finder du havørrederne?

Du kan finde havørreden overalt langs den danske kyst. Og med 8.750 km. kystlinje har du rig mulighed for at finde dit eget favoritspot. Men for at gøre dit fiskeri langs den danske kyst mere koncentreret og effektiv er der en række særlige ting, du bør være opmærksom på, som typisk definerer en god fiskeplads.

Store sten, lange tangbælter og spredte blæretangsbuske er guf for havørreden og derfor også guf for havørredfiskeren. Derudover er kyststrækninger med dybt vand tæt på land og pynter med sten- eller tangrev ude foran også gode bud på fiskemagneter.

Opskriften er varieret bund

Opsummeret i én sætning er en varieret bund et godt sted at finde havørreder. Du kan tjekke om bundforholdende er varieret ved at kigge på et luftfoto af kysten – eksempelvis via Google Maps.

Her skal du holde øje med, om bunden jævnligt skifter mellem lyst sand og mørke pletter af tang og sten. Denne form for bundforhold kaldes i lystfiskerverdenen for ”leopardbund”. Og finder du en leopardbund, kan du godt regne med, at der er fisk – så er det blot et spørgsmål om at servere dem noget, de vil bide på.

Hvilket grej skal du bruge til at fange havørreder?

Grej er vigtigt. Bevares. Men det er ikke mængden af grejet (eller prisen), der afgør, om du fanger mange fisk – i hvert fald ikke, hvis du blot har basisgrejet i orden.

I min verden skal du som spinnefisker bruge en 8-9 fods fiskestang, et hjul, en god fletline og et par forskellige agn, du tror på. Jeg er ikke fan af at have mange forskellige agn – for mig handler det om at have et par forskellige, jeg tror på. Derfor er det også typisk en Savage Gear Sandell eller Seeker, der sidder for enden af forfanget. Imiterer din agn en tobis, skal du nok fange fiskene, når du finder dem. Promise.

Er du fluefisker, er en klasse 6-stang på 9 fod med en passende WF-line typisk et godt valg – og så skal du selvfølgelig have fluerne i orden. Her er STF-rejer i neutrale farver, Polar Magnus til vinterfiskeriet og Brenda tre klassikere.

Afsted i grejbutikken med dig og køb et par varianter af din favoritagn, så du er klar til højsæsonen.

Hvornår er det nemmest af fange havørreder?

Det er nemmest at fange fisk, når du har agnen i vandet… har du måske hørt nogen sige? Men går man lidt statistisk til værks, er der faktisk nogle bestemt årstider, hvor sandsynligheden for at fange havørreder er størst.

Ifølge DTU Aquas Fangstjournalen bliver der fanget flest havørreder i marts og april skarpt efterfulgt af september og oktober. Men dykker vi ned i statistikken er det faktisk september, der er den mest effektive måned i forhold til antallet af timer, du skal bruge på at fange din fisk.

I gennemsnit blev der i 2016-2019 fanget lige knap 0,4 fisk pr. time i september. Det svarer til, at du skal bruge lidt mere end to timer ved vandet for at fange én havørred – sammenlignet med april, som ellers topper listen over antal fangster, skal du i gennemsnit bruge cirka fire timer på af fange én fisk.

September er den bedste måned

September – og generelt efteråret – er statistisk den bedste tid for havørredfiskeri på kysten. Det betyder dog ikke, at det er den bedste tid af fiske havørreder på for dig – det kan jo være, du har en helt forrygende vinterplads i baghaven, eller du foretrækker en lun sommeraften?

Vinteren, sommeren og foråret har hver deres charme, og generelt kan man sige, at du om vinteren skal finde varmt vand, hvorimod du om sommeren skal finde koldt vandt. Derfor skal du også tidligt op og sent i seng om sommeren, hvor fiskeriet typisk foregår i morgen og aftentimerne, hvor vandet endnu ikke er varmet op af solen. Om vinteren kan du sove længe og nå hjem til aftensmad, og om foråret har du lidt mere frie tøjler, og de kan finde fiskene overalt på alle tidspunkter.

Ram fiskepladsen, når den er bedst

Og så lige et par spørgsmål, du bør stille dig selv, når du sidder der med din kalender, vejrudsigten, Google Maps og din trang til at komme på kysten.

  1. Er pladsen jeg kigger på bedst i højvande eller lavvande?
  2. Hvor kommer vinden fra?

Sørg for at time din tur til fiskepladsen, så du rammer høj- eller lavvande alt efter, hvilke forhold der er bedst for pladsen. Det kræver erfaring eller lidt researcharbejde på Google at finde ud af, men det kan vise sig at være godt givet ud. Og så må du gerne ramme pladsen, hvor der er lidt vind, så vandet bliver rusket lidt rundt (dog uden det bliver grumset) – det elsker havørrederne at jage rundt i.

Hvordan skal du fiske?

Fiskeri efter havørreder foregår i bevægelse. I hvert fald indtil du finder fiskene langs kysten. Det er som regel en dårlig strategi at stå stille ét sted, medmindre du ved, at fiskene er lige ude foran dig – eksempelvis fordi du ser dem i plaske rundt i overfladen. Viser det sig efter noget tid, at fiskene ikke er i hugget, er den rigtige taktik ofte at skifte agn – altså ændre farven, størrelsen eller gangen på den agn, du præsenterer for fisken.

At du ikke ser fiskene i vandet, betyder dog ikke, at de ikke er til stede. Langt fra. Her handler det blot om at lokalisere dem, og det gør du nemmest ved at fiske hen over hele pladsen fra ende til anden. I praksis foregår det nemmest ved, at du går to-tre skridt frem mellem hvert kast. På den måde flytter du dig hele tiden henover nyt vand. 

Finder du ikke fiskene på første gennemgang af pladsen, kan du tage en ny tur henover eller udvælge nogle særlige hotspots med store sten eller tangbuske og give dem et ekstra forsøg.

Havørredfiskeri handler ofte om at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Og det betyder, at du skal kende dine pladser. Vælg derfor 3-4 pladser og lær dem at kende. Nogle pladser fisker bedst i lavvande og andre i højvande – og det lærer man som regel først, når man har været på pladsen en del gange.

Konklusion: Så hvordan fanger man flere havørreder på kysten?

For at optimere dit kystfiskeri efter havørreder, er der en række ting, du bør forhold dig til. Og at skære det helt ud i pap, hvordan man fanger havørreder på kysten, har jeg herunder samlet de fem vigtigste elementer, du kan tage til dig, for at øge din chance for at fange flere havørreder (i hvert fald i min bog).

  1. Udvælg 3-4 fiskepladser med gode bundforhold og lær dem at kende
  2. Lad ikke agn-udvalget i grejbutikken friste dig – køb kun de få agn, du virkelig tror på
  3. Gå mange kilometer og fisk en masse vand
  4. Brug mange timer ved vandet
  5. Time din tur med vejret

Bum. Det var det.

Jeg håber, du er blevet klogere på, hvordan man fanger flere havørreder på kysten. Læg endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål.

 

Senest sete produkter