Norsk drømmelaks blev endelig en realitet
Malthe Wisler har fisket laks i Norge i 12 år med sin far, og det er gennem tiden blevet til mange fine laks på fluegrejet, men aldrig et eksemplar over den magiske grænse på 10 kg. Heldigvis for Malthe skulle det vise sig, at han på denne tur – og ud af det blå - havde heldet med sig.
Den 2. juli 2020 skete der det for Malthe Wisler, enhver laksefisker drømmer om, når de tager på fisketur til Norge – en stor laks tog fluen.
Den store dag begyndte dog med en lidt trykket stemning, da Malthe dagen forinden havde smidt en rigtig pæn laks. Oven i det var vejret skiftet fra lunt og lækkert til køligere og kedeligt, så Malthes forventninger til resten af Norge-turen var ikke høje – han troede, han havde haft sin chance og forspildt den. Men ud af det blå – og i et kort kast i den ”dårlige” ende af poolen – skete der noget.
”Jeg havde nok kun skydehovedet og et par meter line ude, og lige pludselig mærkede jeg et dybt sug i linen – og så var der fisk på. Jeg følte ikke rigtig, at jeg fiskede effektivt endnu, men man skal jo altid lige fiske vandet af tæt på en selv. Så det var slet ikke noget, jeg forventede,” fortæller Malthe.
12 kg. og 110 cm.
Poolen, hvor fisken huggede, var dyb og for enden af poolen var der et langt stenstryg med masser af kraftigt strømvand. Malthe var klar over, at hvis fisken først satte kursen ned gennem stryget, var den tabt. Det handlede derfor om at holde fisken i kort snor.
”Taktikken var at holde fisken i poolen, men den tog nogle lange udløb over på modsatte bred, og hver gang den stoppede, fik jeg den kæmpet tilbage igen med min walk the dog-teknik, som jeg har lært af min far,” fortæller Malthe.
Malthe har på en tidligere fisketur til Norge mistet en laks på +15 kg., hvor de endda havde fat i halen på den, så der var fuld fokus på, at det denne gang skulle lykkes. Og det gjorde det. 12 års jagt på drømmelaksen var endelig en realitet, da det lykkedes dem at lande fisken efter en forholdsvis udramatisk fight.
”Den var større, end jeg troede. Jeg troede måske, at det var en laks på 7-8 kg. Det viste sig dog at være en hanlaks 110 cm og 12 kg. Det var bare fuld forløsning og virkelig dejligt, da det var et kæmpe mål for mig – og så på fluestangen.”
En mindeværdig oplevelse
Det var en stor oplevelse for Malthe endelige at nå målet, og han ville derfor gerne forevige det med en plakat i de rette størrelsesforhold.
”Det handler meget om, at man bliver mindet om oplevelsen, hver gang man kigger op på væggen. Jeg har også taget et stykke træ med fra elven, hvor jeg har sat fluen i, som står under billedet. Plakaten hænger inde i stuen, og det er klart det, der fanger folks øjne, når de kommer på besøg – så det er megafedt,” fortæller Malthe om sin MyFish-plakat, der pryder hjemmet.
”Der, hvor folk bliver overrasket, er, når jeg siger, at den er i størrelsesforholdet 1:1. Så forstår folk lige pludselig, at det er en stor fisk”.
Fakta: Hvad er walk the dog-teknikken?
Walk the dog-teknikken handler grundlæggende om at holde et kontinuerligt, blødt pres på fisken, når den bekynder af svømme opstrøms. Det er også en fordel at gå baglæns i stedet for at bruge hjulet, da laksen kan mærke vibrationerne fra hjulet. Lykkes du med walk the dog-teknikken vil laksen føle, at den bliver guidet op gennem strømmen, og den følger derfor næsten med ad sig selv.