72 centimeters fiskeminde fra Rinkenæs Bugt hænger nu som plakat i køkkenet

For Morten Frederiksen kulminerede 25 års havørredfiskeri en formiddag i februar 2021, da en stor, farvet havørred bed på. Vi har taget en snak med Morten for at få hans beretning om den dag, han fik fat i drømmefisken.

Det var en mild vinterdag i februar med næsten ingen vind. Morten Frederiksen, der bor i Sønderjylland, havde fri fra arbejde, og det skulle naturligvis udnyttes med et par timer ved vandet.

Normalt fisker Morten med flue, men denne formiddag havde han taget spinnestangen med til Rinkenæs Bugt og monteret en lille snurrebasse for enden af linen. Og det skulle vise sig at være en god beslutning. For kort tid inde i fisketuren, så Morten noget stort ude i vandet.

”Efter cirka 15-20 minutter så jeg en fisk, der viste sig ude i vandet, og jeg kunne godt se, at den ikke var helt lille. Jeg havde egentlig ikke regnet med, at den ville noget, men den fik et par kast og lige pludselig sagde det bare småkage,” fortæller Morten.

Drømmefisk på lavt vand

Mortens drømmefisk havde taget den lille snurrebasse på cirka 50-70 centimeter vand, og så brød fighten ellers løs. Fisken blev ved med at cruise rundt langs bunden, og naturligt nok var Morten bange for at lægge for meget pres på fisken af frygt for at miste den.

”Den var meget tung, og den ville ikke rigtig op til overfladen, men den blev i stedet ved med at presse sig ned mod bunden. Jeg kunne høre at spolen bare kørte afsted, og jeg tænkte hele tiden den skal du bare ikke miste, den skal du bare ikke miste. Det føltes jo som evigheder, når man står der, men jeg tror, at fighten varede 10-15 minutter,” fortæller Morten om hele oplevelsen, da fisken huggede på.

Heldigvis havde Morten net med, og da fisken – som målte 72 centimeter og vejede 4,6 kg. – lå trygt og godt i nettet, blev kaos erstattet af lykkerus: 

”Det kan jo snart ikke beskrives. Jeg følte en særlig rus – eller frihedsfølelse i kroppen. Det hele kørte bare rundt, og da først fisken lå i nettet var jeg jo fuldstændig oppe og køre.”

Mindet blev foreviget med en plakat

Som Morten selv siger, er der nogen, der får en fisk af den kaliber hvert år, men det er bestemt ikke hverdagskost for ham. Derfor havde han også lyst til at gøre noget ekstraordinært ud af oplevelsen.

”Tankerne bag plakaten var at få et minde. Nu har jeg fisket havørreder i 25 år, og jeg har aldrig fået én, der var så stor. Så jeg tænkte, at det skal bare foreviges på en eller anden måde. Alternativet til plakaten var at få et billede af fisken skaleret op, men jeg ville gerne have, at det var lidt ekstraordinært.

Mortens MyFish-plakat hænger inde i køkkenet over spisebordet, og han er glad for resultatet. 

”At få en kunstner til at tegne en plakat er i hvert fald lidt mere peberet end det her, og så synes jeg, det var en rigtig fed løsning, så det skulle jeg prøve. Det har jeg ikke fortrudt.” 

Senest sete produkter